www.Ferien.no - Norges største reise og ferieportal

Web Ferien.no
www.Baat.no - Alt om båt - Norges største båtportal www.Hytte.no - Alt om hytte - Norges største hytteportal www.Hus.no - Alt om hus - Norges største husportal Hotels.com

Reisebrev fra
Kambodsja - Cambodia

English Deutsch Español Français Italiano Suomi Ελλάδα Hrvatski Nederlands Polski Русский

 
Asia er et fascinerende kontinent. Fargerikt, hektisk, masse lukter, rare lyder, trafikkaos og god mat er bare noen av kjennetegnene. Selv om mange kanskje faller for fristelsen å skjære landene over en kam og tro at nudler og stråhatter er en fellesnevner, vil man fort finne ut at landene i Asia er like ulike som i Europa og man kan fint avse både en og to uker på hvert sted. Jeg hadde dessverre ikke denne muligheten, og det ble en lynvisitt på tre dager til Siem Reap i Kambodsja, men det etterlot meg med mange gode minner, møter med herlige mennesker og et sterkt ønske om å dra tilbake.

I mars besøkte jeg Siem Reap nordvest i Kambodsja, rett ved Tonle Sap-sjøen og det mektige tempelkomplekset Angkor Wat. Turisme er en av hovednæringene i området, og man skjønner fort hva som er turistattraksjonen over alle: Restaurant Angkor Wat, Hotell Angkor Wat, Angkor Wat Hotell, Motell Angkor Wat, Angkor Wat Kafé stod det på skilt langs hovedgaten i byen. Navnekombinasjonene er utallige, men det er tempelbyen som står i fokus - og den er spektakulær. Selv om det var overskyet og soloppgangen ikke ble like fantastisk som jeg hadde håpet på var det utrolig å vandre rundt blant ruinene og suge til seg inntrykkene fra fortiden.

Angkor Wat

Målet mitt med turen var i midlertidig ikke templer og soloppgang, jeg skulle besøke noen frivillige prosjekter nordmenn har muligheten til å jobbe på. I samarbeid med en lokal organisasjon kan man gjennom x-plore i Norge jobbe som frivillig som engelsklærer på ulike prosjekter i og rundt byen. Få lokale snakker engelsk, men det er svært viktig på grunn av den økende turismen, og de som kan engelsk får seg lettere jobb. Det kan dermed også sees på som en vei ut av fattigdommen. Flere av prosjektene jeg besøkte var helt avhengige av hjelpen de fikk fra de frivillige, og de ukene det ikke var frivillige på prosjektene ble engelskundervisningen droppet.

Det å jobbe tett med kambodsjanske barn og unge er en utrolig opplevelse. Selv om landet har opplevd mye vondt er de lokale blide og hyggelige, og latteren sitter løst hos alle. Ikke bli overrasket hvis de lokale ler hjertelig både med og av deg. Et av prosjektene ligger i landsbyen Poem Chhuk, 25 km fra Siem Reap. Her bor de frivillige i vertsfamilier og får en utrolig innføring i hverdagen i Kambodsja.

Kambodsja er et forholdsvis billig land, selv om økt turisme også har ført til økte priser noen steder. På hostellet Home Sweet Home får man et dobbeltrom med eget bad, varmtvann og aircondition til 65 kroner per natt. Middag koster mellom 20 - 30 kroner og en tuk-tuk (motorsykkeltaxi) tar deg overalt innenfor bykjernen for fem kroner. Og da har du attpå til blitt litt lurt.

Klimaet er ganske varmt hele året, med april som det absolutt varmeste. Mange er glade i regntiden på høsten fordi det er en oppfriskende pause fra tropeheten resten av året.

Minnene som sitter igjen etter besøket er utrolige, og lokalbefolkningen har mye av æren for det. Smilene til barna i det jeg kom mot dem, latterhylene idet jeg tok bilder av dem og viste dem i displayet og gledeshvinene idet jeg lekte Ride-ride-ranke kommer til å følge meg fremover. Som en påminnelse om at det positive seirer til slutt, og hvor utrolig langt man kommer med et smil.

Maria Rossi

Objektivt oppslagsverk til ferie og reiserelaterte lenker  - Copyright 2000-2019
Kontakt oss - Om oss - Annonsere - Tips oss!
www.Ferien.no er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne lenker.
Google annonser og personvern.
Våre portaler: www.Baat.no   www.Biler.no   www.Ferien.no   www.Hus.no   www.Hytte.no